De coaches

Petra Koopmans

portret“Door op te groeien met een moeder, wiens leven werd beheerst door een spierziekte en door jarenlange ervaring in de gezondheidszorg, leerde ik dat iedereen op eigen wijze met uitdagingen in het leven omgaat. Dit hield en houdt mij enorm bezig.

Naast mijn werk in de gezondheidszorg als ziekenverzorgende ben ik gaan studeren. Ik heb gestudeerd aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam en ben afgestudeerd in 2000. Ik heb me gespecialiseerd in hypnotherapie en Simontontherapie.

Al sinds mijn kindertijd leef ik met paarden, op 6 jarige leeftijd kreeg ik mijn eerste pony, ik heb veel geleerd in mijn leven over het gedrag van paarden en het effect dat ze hebben op mensen.

Toen bleek dat mijn dochter een ontwikkelingsachterstand had en daardoor leerproblemen had en “moeilijk” gedrag vertoonde, kwam ik al snel tot de conclusie dat omgaan met paarden zeer waardevol is in psychosociale begeleiding. Zodoende ben ik in 2009 een opleiding tot paardencoach gaan volgen zodat ik mijn grote passie voor paarden kon gaan inzetten in mijn werk.

Naast het inzetten van paarden, werk ik met de symboliek en beelden uit de natuur en  met vuur. Onze diepere bewustzijnslaag gebruikt geen woorden, hier zijn symbolen, metaforen en rituelen veel effectiever. In deze bewustzijnslaag geldt een universele ‘oer’ taal. 

Het principe van vuur is transformatie en heling, ik zet vuur op verschillende manieren in. Van het zelf maken van vuur,  tot het lopen over hete kolen, het eeuwenoude vuurlopen.

Als rode draad door mijn werkwijze loopt de ademhaling. Deze speelt een grote rol in herstel- en bewustwordingsprocessen. De adem is de brug tussen bewust en onbewust, tussen gespannen en ontspannen. De adem werkt verbindend tussen lichaam en geest. 

Samen met mijn kudde van 5 paarden, de natuur, de ademhaling en het vuur heb ik als coach en trainer een waardevolle rugzak aan tools, kennis en ervaring waarmee ik me met hart en ziel inzet mensen te begeleiden op hun levensweg om van ‘overleven’  naar leven te gaan.“

 

Anneke Hamstra

portret-3Kiezen voor wat je wél kunt en wilt. En dat is meer dan je denkt. Dat is mijn motivatie en mijn filosofie.  

Paarden maken al meer dan 45 jaar deel uit van mijn leven en hebben mij ook geholpen mijn pad te vinden. In periodes van burn-out en depressie waren zij mij tot steun door me te nemen zoals ik ben, met alles erop en eraan.

Wat de paarden mij gegeven hebben wilde ik ook aan anderen bieden. Daarom heb ik 8 jaar geleden de stap genomen om paardencoach te worden. Om me hierin te ontwikkelen volgde ik enkele trainingen bij de EAGALA (Equine Assisted Growth and Learning Association) en de Basis Opleiding Paardencoach bij Coby van Beets en Maatje Bon.

Het is een doorlopend leerproces voor zowel mijn persoonlijke ontwikkeling als mijn vaardigheden als coach, waarin ik graag samen met mijn collega coaches blijf leren. Op dit moment heb ik drie IJslandse paarden die mij, elk op hun eigen speciale manier, helpen bij mijn werk als coach.